Aile Danışmanlığı

I am a licensed

Marriage & Family Therapist

“If someone you know or care about is struggling in a relationship, please allow me to help.”

I feel it is a privilege to be a therapist. I love my work. I take a creative and collaborative approach in my practice, researching innovative techniques and information to help you make the changes you desire.

Call for book an appointment

“Sağlıklı aile, mutlu bireylerin temelidir.”

Aile, bireylerin yaşamındaki en temel ve güçlü destek sistemidir. Ancak zaman zaman aile içinde iletişim sorunları, çatışmalar veya hayatın getirdiği değişimler nedeniyle zorlayıcı dönemler yaşanabilir. Aile danışmanlığı, aile bireylerinin yaşadığı bu zorlukları anlamalarına, sağlıklı iletişim kurmalarına ve ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olmayı amaçlar.

Aile danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında Aileler, ebeveynler ve çocuklar için danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Aile içindeki sevgi ve güven bağlarını yeniden inşa ederek, her bireyin kendini değerli ve anlaşılmış hissetmesini sağlıyoruz.

Etkili İletişim Becerileri

Çatışma Çözme Yöntemleri

Ebeveyn Rehberliği

Aile İçi Roller ve Sorumluluklar

Yaşam Krizlerine Müdahale

AİLE DANIŞMANLIĞINI GEREKTİREN NEDENLER NELERDİR?

Günümüzde geleneksel aile yapıları teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişime uğramıştır. Değişik aile yapılarının meydana gelmesi aile danışmanlığının gelişmesine neden olmuştur. Yine günümüzde ekonomik sıkıntılar ve stresörlerin artması sebebiyle artık iki eşin birden çalışması, ev işlerinin paylaşımında, çocukların bakımı, evin geçimiyle ilgili problemlere neden olur. Aile danışmanlığında aile üyeleriyle bu problemler ele alınarak onların ihtiyaçlarını ve ilgilerini belirleyen ve bunlara cevap veren yeni kurallar tartışılabilir. Her iki eşin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak anlaşma, uzlaşma ve değişimin devamlılığı sağlanır.

Yine eşler anlaşmazlıklara düşebilir ve bunları çözmek için gerekli iletişime sahip olamayabilirler. Bu durumda her ikisi de hem bireysel hem de birlikte danışmaya gelmelidirler.

Tek ebeveynli aileler (anne veya baba), aileyi tek başına geçindirmek için birçok problemle karşı karşıya kalabilir. Tek başına problemlerle baş etmeye çalışmak stres yaratabilir ve kontrolünü kaybettiğini hissedebilir. Yapılacak olan aile danışması ile bu gerilim ve stres azaltılabilir.

Ailenin bir üyesi ilaç veya alkol bağımlısı ise diğer aile üyeleri bundan etkilenir. Alkol ve/veya ilaç bağımlılığı sorunları ile ilgili olarak bağımlı eş ve diğer aile üyeleriyle aile danışma son derece önemli bir ihtiyaçtır. Aile danışmasında bu kalıpları nasıl devam ettirdiklerine ve birbirlerini nasıl etkilediklerini bulma konusunda çaba harcanır.

Çocuğun okulla ilgili problemleri varsa ve bu problem aileden kaynaklanıyorsa, soruna ilişkin değerlendirme yapabilmek için aile üyeleriyle, gerekirse öğretmenleri de danışma sürecine dahil edilir. Okul ile ailenin eşgüdümünün sağlanması faydalı olacaktır.

Bazen de anne baba arasında çocuğa nasıl davranılacağı ve nasıl disipline edileceği konusunda anlaşmazlıklar yaşanır. Bu anlaşmazlık çözülmezse evdeki gerilimin artmasına neden olabilir. Aile danışmanlığı, aile üyelerinin sorunu devam ettiren rollerinin doğru şekilde teşhis etmesinde en etkili yoldur ve ailenin bozuk iletişim örüntülerini değiştirmede yardımcı olur.

Eğer ailede ergenlik çağında çocuk varsa bu dönemde de istekler ve beklentiler farklı olabilir. Ergenlik çağındaki çocuk beklentileri yerine getiremediği zaman depresyon geliştirmeye başlar. Şiddetli depresyon intihar düşüncelerini de beraberinde getirir. Aile danışmanlığı bu konuda tüm aile üyelerinin depresyon hakkında duyarlı hale getirir.

Aileler bağımsız ve kendi ayakları üzerinde durabilen çocuklar yetiştirmek isterler. Öte yandan da onların bunu başarabilecekleri konusunda endişe duyarlar. Eğer evde evden ayrılan yetişkin çocuk varsa tüm aile kriz yaşayabilir aile danışmanlığı bu konuda evden ayrılan çocuğa yardım eder ve anne ve babalarının da ayrılışı desteklemede etkili şekilde davranmalarını sağlamaya çalışır.

Eğer evde bakıma muhtaç anne-baba varsa, pek çok çift onlara bakmaktan kendini sorumlu hissetmektedir ve bazen bu his stres yaratabilir. Özellikle yaşlı anne babanın beklentileri ile çiftin başka sorunları örneğin yetişkin çocukların evden ayrılma süreciyle çakıştığında stres artabilir. Bu durumda yaşlı anne ve babalarına bakmakla sorumluluk hisseden karı-koca anne-babalarına yapılacak olan danışma ile gerilim azaltılabilir. Yaşlı anne baba bu konuda bilinçlendirilebilir.

AİLE TERAPİSİNİN AMAÇLARI VE HEDEFLERİ NELERDİR?

Aile terapisinin ilk amacı, aile üyeleri arasında pozitif iletişimi arttırmak, iletişimi olumsuz etkileyen çevresel koşulları değiştirmektir. Aile üyelerini geliştirdikleri olumlu davranışları ve olumlu iletişimi sürdürmeleri konusunda eğitmektir.

Aile Danışmanlığının Faydaları Nelerdir?

  • Sağlıklı İletişim Becerileri: Aile bireylerinin birbirlerini dinlemeyi ve anlamayı öğrenmesi sağlanır.
  • Sorunlara Çözüm Odaklı Yaklaşım: Çatışmaların yapıcı bir şekilde çözülmesine yardımcı olunur.
  • Güçlü ve Dayanışmacı Bir Aile Yapısı: Aile bireyleri arasındaki bağlar güçlendirilir ve dayanışma artar.
  • Bireysel ve Aile Mutluluğu: Aile ortamındaki huzur ve mutluluk artar, bireylerin hayat kalitesi yükseltir.

TÜRKAN ÖZDEMİR © 2025. Tüm hakları Gizlidir.